Background Image

Frequently Asked Questions - All FAQs

Please select your question category

Search FAQs

Je hebt net een Brits korthaar kitten in huis en natuurlijk blijven er altijd vragen. In deze categorie vind je een groot aantal vragen die wij veel krijgen. Mocht je er desondanks toch niet uitkomen? Dan kan je natuurlijk altijd even contact met ons opnemen...

Gemiddeld krijgt een moederpoes 3 tot 6 kittens per nest. De jongen worden meestal geboren met tussenpozen van 10 minuten tot een uur. Soms komt het zelfs voor dat er nog een kitten in de baarmoeder achterblijft en tot 12 uur later pas geboren wordt.

Wettelijk gezien moet een kiten ten minste 7 weken oud zijn om te mogen worden geplaatst. Wij zijn van mening dat dit veel te vroeg is en houden normaal gesproken ten minste 13 weken aan. Pas na 9 weken worden de kittens voor het eerst ingeënt en bij de 12e week volgt de tweede enting. Na de entingen volgt nog een periode van ten minste een week, zodat de kittens voldoende tijd krijgen om deze entingen te 'verwerken'. 

Wanneer de kittens ingeënt worden moeten ze allemaal gezond zijn en mogen dus niets onder de leden hebben. Wanneer er dus één kitten (of zelfs een kat die ook bij de kittens rond loopt) niet helemaal gezond zijn, dan wordt deze enting uitgesteld, totdat iedereen weer gezond is. 

Als de kittens bij ons het nest verlaten dan zijn deze allemaal al zindelijk en behoeven in principe dus geen kattenbaktraining. Natuurlijk zal het kitten na verhuizing wel moeten weten waar de kattenbak in het nieuwe onderkomen te vinden is. Het is daarom van belang dat het kitten de eerste dagen een aantal keren op de kattenbak wordt gezet. Eigenlijk is dit het eerste wat je moet doen wanneer het kitten aankomt in het nieuwe onderkomen. Het kan daarna, vanuit de locatie van de kattenbak,  

Wanneer een kitten zo'n 4 weken oud is begint de kattenbaktraining al. Dit is ook het moment dat het kitten vast voer moet gaan eten. Nadat het kitten gegeten en/of gedronken heeft, is het belangrijk dat je de taak van moederpoes overneemt en hem op de kattenbak zet. Na een paar keer wrijven over de onderbuik van het kitten gaat het vanzelf plassen. Zo leert het kitten direct al dat het op die plek moet plassen. Na een aantal dagen is al te merken dat het kitten zelf de kattenbak opzoekt en daar zijn of haar plas doet. 

Er vanuit gaande dat het kitten met 13 weken bij je is komen wonen moet er in ieder geval ALTIJD kittenbrokken en vers water voor hem of haar klaar staan. Wanneer het kitten de droge kittenbrokjes nog niet wil eten, dan kan je deze ook eerst even laten weken in wat warm water. Uiteraard verteld de cattery je bij de verhuizing meer over het kitten, zodat je goed op de hoogte bent van wat hij of zij wel of niet eet of lust.

Naast de kittenbrokken geef je het kitten in ieder geval twee mal per dag wat vlees (kittenvoer).

En heb je vragen? Altijd gewoon stellen, ook al denk je dat het een stomme vraag is. Ook als het kitten al een tijdje bij je woont... Stomme vragen bestaan immers niet. Alleen domme antwoorden...

Voordat je een kitten in huis te nemen is het heel belangrijk om dit goed te overwegen. Natuurlijk zijn kittens allemaal schattig en leuk. Maar het is ook een enorme verantwoordelijkheid...

Je moet je goed realiseren dat het houden van een kat bepaalde verantwoordelijkheden met zich meebrengt. De levensverwachting van een kat is ten minste 14 jaar, maar kunnen soms zelfs ruim 20 jaar bij je blijven.

Het is dus goed om te weten dat je een verantwoordelijkheid in huis haalt voor een langere periode, maar heb je ook aan de volgende voorbeelden gedacht?

 • Algemene verzorging
  Een Brits korthaar kan niet langer dan een dag zonder verzorging. Tijdens de vakantie zal je dus voor een oppas moeten zorgen die je volledig vertrouwd en tijdens deze vakantieperiode ook volledig tot de beschikking van je kat staat.
 • Scherpe nagels en tanden
  Katten hebben nagels en tanden. Een kitten zal je moeten leren dat het deze niet mag gebruiken op bijvoorbeeld je meubels of je kleding. Je moet het kitten dus een alternatief bieden in de vorm van een krabpaal of krabmat. 
 • Een speelkameraadje
  De Brits korthaar heeft beslist een speelkameraadje nodig. Dit kan in de vorm van een tweede kat of een hondje. Wanneer een Brits korthaar dit niet heeft zal het ongetwijfeld uit verveling opstandig worden en alternatieven zoeken in bijvoorbeeld het kapotkrabben of -bijten van meubilair of je complete papierwinkel. Zeker als je dan een keer niet thuis bent. Wij vinden het daarom van groot belang dat een kitten ergens terecht komt waar het een speelkameraadje heeft. 
 • Houd rekening met de kosten
  De kosten voor het houden van een kat bestaat niet alleen uit kattenvoer en kattenbakkorrels. Naast de (jaarlijkse) inentingen kan het altijd gebeuren dat je kat ziek wordt of misschien een ongelukje krijgt. Houdt er rekening mee dat kosten voor dierenartsbezoeken en andere kattenbenodigdheden per jaar een paar honderd euro kunnen kosten. Laat staan wanneer je kat bijvoorbeeld een operatie nodig heeft. Overweeg of je een kattenverzekering af wilt sluiten om extra hoge kosten te voorkomen.

Een Brits korthaar kitten heeft echt een speelkameraadje nodig in de vorm van een hondje of een andere kat. Uiteraard hoeft dit geen rashond of -kat te zijn, maar in ieder geval een dier waar hij of zij mee kan spelen wanneer je er niet bent of even géén tijd of zin hebt om met het kitten te spelen. 

Wanneer een Brits korthaar kitten (en ook een volwassen kat) dit niet heeft, zal hij of zij ongetwijfeld alternatieven zoeken in de vorm van het slopen van meubilair, je papierwinkel of andere objecten (waar je waarschijnlijk enorm op gesteld bent). 

Het is dus zowel in het belang van de kat als van jezelf dat hij of zij een maatje heeft om mee te spelen.

Wanneer je een Brits korthaar in huis wilt nemen dan is het niet zo belangrijk of je voor een poes of kater kiest. Ze zijn beiden intelligent, aanhankelijk en speels. Katers worden doorgaans iets groter, dus is het meer een gevoelskwestie.

Wanneer je een Brits korthaar kitten hebt gekocht en in afwachting bent van zijn komst kan je beginnen met de voorbereidingen, zodat je nieuwe aanwinst in een gespreid bedje terecht komt.

No faqs found in this category